Olen ollut siitä onnekas, että kohdalleni on osunut todella hyviä esimiehiä. Siksi työnteko on ollut yllättävän antoisaa ja olen oppinut esimiehiltäni paljon. Yhden kanssa kävin jopa läpi kaksi työpaikkaa. Niin paljon arvostin hänen valmentavaa otettaan ja molempiin suuntiin toimivaa kunnioitusta.
Usein puhutaan vain esimiestaidoista. Olen kuitenkin sitä mieltä, että hyvät alaistaidot ovat vähintään yhtä tärkeitä.
Hyvä alainen tietysti tekee niitä hommia, joita varten hänet on palkattu, mutta se ei riitä. Hyvä alainen kunnioittaa esimiestään, sovittuja tavoitteita, työnantajaa ja toimii "hyvänä kansalaisena" työyhteisössä. Ja odottaa ihan samaa kunnioitusta, asiallista kohtelua ja mahdollisuutta olla osa yhteisöä myös omaan suuntaansa.
Kunnioitus on hyvä sana. Se ei tarkoita matelua. Se tarkoittaa sitä, että sitoudutaan yhteisiin tavoitteisiin eikä kummankaan osapuolen tarvitse pohtia, mitä toinen ehkä puuhaa selän takana. Otetaan toinen ihmisenä ja ollaan sitä itsekin.
Miksikö kirjoitan tätä tänään? Olen pohtinut kovasti työntekijän ja esimiehen tai työnantajan osuutta sujuvaan tiedonkulkuun.
Kävin työpaikalla mielenkiintoista keskustelua ja muistin (työpsykan kurssilla? kuulemani) vanhan tarinan kahdesta siivoojasta.
Molemmat työskentelivät tehtaalla, jossa valmistettiin paperikoneita. Heiltä kysyttiin, mitä he tekevät työkseen. Toinen vastasi: "Minä lakaisen lattiaa" ja toinen taas "Osallistun maailman parhaiden hienopaperikoneiden valmistukseen". Kumman luulette olleen työhönsä motivoitunut ja kumman luulette jaksaneen työssä paremmin? Kummalle työnantajan menestys on ollut yksi motivaation lähde ihan niiden omien tavoitteiden ohella?
Miksi vastaukset sitten erosivat toisistaan?
Helpointa on sanoa, että toinen oli fiksumpi. (tai sarkastinen) Työntekijän harteille voi sälyttää vaatimuksen asemoida itsensä ja osaamisensa, vaikka harjankäyttöä laajempaa ohjausta tai tietoa yrityksen tominnasta ei ole annettukaan.
Voihan olla, että työntekijä eristää itsensä ympäristöstä ja toimii kuin olisi saari työyhteisössä. Hän ei motivoidu selvittämään toiminnan tarkoitusta eikä kukaan sitä välitä hänelle myöskään avata. Lopputulos on huono motivaatio ja heikko koheesio.
Toinen näkökulma on molempien osapuolten vastuun tunnustaminen.
Työntekijän osalta: Jos kykenee asemoimaan itsensä siinä ketjussa, jonka osa on, etsiä oman olemisensa tarkoituksen, työ tuntuu merkityksellisemmältä.
Työnantajan/esimiehen osalta: Työntekijöitä ei kannata pitää herkkusieniviljelyssä. On tärkeää kertoa päätösten perusteita, kertoa muutoksista, niiden motiiveista, sen hetken haasteista ja syistä, miksi haluaa lakaistavan juuri nyt tässä paikassa juuri tällä tavalla. On tärkeää, että määrittelee työntekijän osuuden tavoiteltaessa yhteistä maalia. Eikä vain kerran vaan sopivin väliajoin. Työntekijä kokee itsensä tarpeelliseksi, saattaa yllättää pätevillä kommenteilla ja yhteisö: oli se sitten 2 hengen tai 200 hengen yksikkö, toimii terveenpänä.
Tällaista ajattelin tänään.